збереження здоров'я

Як позбутися болю в колінах

Біль, навіть невеликої сили, – завжди відчутний фактор дискомфорту. Він обмежує  свободу руху, погіршує настрій, знижує мотивацію та увагу. Ми переконані, що терпіти біль не потрібно, і що рух має бути в радість.
Чимало питань якості життя вдається вирішити набуттям корисних звичок та придбанням невеличких, але незамінних покращувачів повсякдення.
Сьогодні поговоримо про те, як ми можемо без ліків вплинути на поширений неприємний симптом – біль у колінах.


У кого болять коліна?

Всупереч поширеним стереотипам, біль у колінах чатує не лише на людей поважного віку. Нерідко з ним стикаються найсильніші та найбільш треновані – спортсмени та спортсменки.
Раніше навіть вважали, що заняття спортом призводять до проблем з колінами. Та сучасна медицина розвіює цей міф. Звісно, є травматичні види спорту, де зв’язки чи суглоб коліна можна серйозно травмувати. Та більшість причин больового синдрому у важкоатлетів, бігунів та інших тренованих осіб полягає у неправильному положенні суглоба під час тренувань.

Зі зміщенням ваги пов’язані болі в колінах і у вагітних жінок, і в осіб з надміром маси тіла. Коли ж людина хоче схуднути – цей біль ускладнює для неї тренування, і створює замкнене коло дискомфорту.

 

Причина болю та шлях його усунення

Головна причина болю в колінах – “коліно бігуна” або синдром іліотібіального тракту. Ілотібіальний тракт є зв’язкою, що разом із м’язами забезпечує рухомість та стабілізацію колінного суглоба.
При неправильному навантаженні на колінний суглоб нижня частина цієї зв’язки натягується та починає тертися до зовнішнього відростка стегнової кістки. Виникає больовий синдром та запалення, зумовлене тертям.
Звісно, що більше навантаження на суглоб – то більша імовірність виникнення болю цього походження. Тому найчастіше від нього потерпають саме бігуни – звідки і назва.
Діагностувавши синдром ілотібіального тракту з допомогою ортопеда, можна отримати місцеве лікування та зняття гостроти болю і запалення. Та якщо повернутись до тренувань, не врахувавши помилок, – ситуація може повторитись.

Тренуватись чи не тренуватись?

Звісно – тренуватись. Проте кілька простих правил допоможуть вберегти коліна:

  • поступове збільшення навантаження. Не варто форсувати – результат від цього не наблизиться, а от проблеми чи навіть травми – цілком можуть з’явитись.
  • обов’язкова розминка. М’язи та суглоби необхідно “розігріти” перед виконанням вправ – тоді вони стануть еластичні та витривалі. 
  • правильна техніка виконання вправ. Відтворення відео не завжди дають нам уявлення про розподіл навантаження та роботу м’язів. Найкраще – звернутися до професійного тренера та з його допомогою підібрати програму занять.
  • правильне місце для тренувань. Ідеальне місце для пробіжки – спеціальне амортизувальне покриття. Дещо гірше – земля. І зовсім несприятливе для суглобів – асфальтована доріжка.
  • Правильне взуття для занять. Бігати по асфальту ми точно не припинимо. Що ж робити? Звісно, подбати про амортизацію стопи з допомогою підошви та устілки. Підошва спортивного взуття здатна м’яко пружинити, а устілка – тримати підйом стопи. Між іншим, взуття необхідно вчасно змінювати, адже з часом воно втрачає свої амортизаційні властивості.

 

Ще більше підтримки стопи та захисту колінних суглобів 

Зрозумівши важливість правильного положення стопи у взутті, ми створили свій унікальний продукт — шейпери ходи Insoly.Вони краще за будь-яку устілку підтримують стопу та фіксують положення п’ятки. Навантаження розподіляється правильно, а “ефект підборів” допомагає почуватися на всі сто під час тренувань. Амортизувальні властивості шейперів ходи також є великою перевагою.  Крім того, кожна пара – унікальна, створена саме для Вас за відбитком Вашої стопи.
Доповніть своє спортивне взуття шейперами ходи Insoly – і ви відчуєте різницю на пробіжці та у залі.

 

Спосіб життя може і має бути профілактикою болю в колінах. Радість руху – це якість життя, якої вартий кожен з нас.